Zima zhoršila kvalitu ciest v Prešovskom kraji

25.04.2005 Celý región

Stav ciest druhej a tretej triedy v správe Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa po tohoročnej zime zhoršil. Konštatoval to riaditeľ Správy a údržby ciest...
Stav ciest druhej a tretej triedy v správe Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa po tohoročnej zime zhoršil. Konštatoval to riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák. Pritom už pri preberaní 2348 kilometrov ciest začiatkom roku 2004 bolo 46 percent z nich v nevyhovujúcom a havarijnom stave.

Správu o vyhodnotení zimnej údržby ciest vzalo na vedomie Zastupiteľstvo PSK na svojom zasadnutí 19. apríla. Kozák v nej uviedol, že režim zimnej údržby trval v kraji od 5. novembra 2004 do 1. apríla. Náklady spojené s jeho realizáciou vyšli na vyše 204 miliónov Sk. Okrem toho SÚC na zmluvnom základe sa starala aj o cesty prvej triedy v kraji, tam náklady na zimnú údržbu činili viac ako 48 miliónov Sk. Na plnenie úloh zimnej údržby SÚC využila len vlastných 141 sypačov a 15 snehových fréz. Pracovalo dovedna jej 692 zamestnancov.
V súčasnosti pracovníci SÚC mapujú rozsah škôd po zimnom období. Už teraz je jasné, že vzhľadom na ich rozsah budú opravy výtlkov trvať minimálne do letnej sezóny. V rozpočte SÚC je na tento účel rovnaká suma ako v roku 2004 - asi 76 miliónov Sk. Všetky opravy riešia operatívne, a to hlavne na cestách prvej triedy podľa požiadaviek ich správcu – Slovenskej správy ciest. Od 5. apríla začali pracovať aj s obaľovanými zmesami z obaľovacích centier, ktorých majiteľmi sú Inžinierske stavby a Cestné stavby.
Nádejou na zmenu situácie v obnove kvality ciest je projekt z verejno-súkromných zdrojov v objeme 500 miliónov korún. Spolu 203 úsekov ciest v kraji bude skvalitnených asi na desať rokov súvislou opravou. Mal by sa začať realizovať v tohoročných letných mesiacoch.
(jj)
 

Vyberte región

mark